Wykończenie Wnętrz Sklep Internetowy
Drożdże Gorzelnicze 

Twórcy mocnych trunków z pewnością doskonale wiedzą czym są i po co używa się drożdży gorzelniczych. Jest to element niezbędny do sfermentowania nastawu cukrowego, zbożowego lub owocowego. Drożdże gorzelnicze to mikroskopijnej wielkości organizmy jednokomórkowe. Pomimo swojej małej wielkości mają one kluczowe znaczenie podczas produkcji każdego rodzaju alkoholu. Drożdże gorzelnicze sprawiają, że zawarte w nich grzyby pochłaniają cukier i rozkładają na etanol i dwutlenek węgla. Warto jednak wspomnieć, że na rynku dostępnych jest wiele rodzajów drożdży, które działają w różny sposób. Aby stworzyć zacier wysokoprocentowy konieczne jest użycie drożdży o odpowiedniej odporności na alkohol. Inaczej zbyt wcześnie zginą one w pojemniku fermentacyjnym i proces zostanie przerwany. Do fermentacji większych ilości cukru przeznaczone są zwykle drożdże oznaczone cyfrą 8. Zacierowi należy również zapewnić dobre warunki. Pomieszczenie powinno być ciepłe, a pojemnika w trakcie fermentacji lepiej nie otwierać.

Wykończenie Wnętrz Sklep Internetowy